Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny boklansering: "Europaperspektiv 2023"

16 januari 2023

Den 1 februari lanseras, via ett bokseminarium, den nya versionen av "Europaperspektiv" på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Fredrik Sjöholm, vd på IFN, tillsammans med en rad andra ledande svenska forskare och experter, kommer bland annat diskutera viktiga utmaningar och frågor.

Den 1 februari 2023 kl. 13.00-17.00 lanseras den 26:e årgången av "Europaperspektiv" på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Fredrik Sjöholm, vd på IFN, kommer tillsammans med en rad andra ledande svenska forskare och experter, bland annat diskutera viktiga utmaningar och frågor, såsom "hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen?".

I Europaperspektiv 2023 diskuterar bland annat Fredrik Sjöholm tillsammans med andra forskare och experter vad det innebär för EU:s inre och yttre gränser att unionen nu befinner sig i en omvärld som karaktäriseras av militär konflikt och växande strategiska spänningar. Det svenska ordförandeskapet i EU under första hälften av 2023 har en roll att spela i hur EU hanterar konsekvenserna av det geopolitiska skiftet på en rad områden. Dessa utmaningar innefattar utformningen av en fungerande gränspolitik, men också framväxten av en ny europeisk säkerhetsordning i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. 

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar bokens författare en rad viktiga utmaningar och frågor: Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen? Vad innebär det geopolitiska skiftet för EU:s energipolitik och för unionen som global handelsmakt? Kan EU upprätthålla sin förmåga att sprida normer bortom sina gränser? Hur har EU:s gränspolitik vuxit fram och hur hanteras spänningen mellan ambitionen om öppna inre gränser och alltmer strikt bevakning av de yttre gränserna?

Inbjudan till bokseminarium

Seminariet innehåller en diskussion med bokens författare samt paneldiskussion med riksdagsledamöter.

Moderator: Cecilia Garme
Gästtalare: Jessika Roswall (EU-minister).

När: 1 februari 2023 Tid: 13.00–17.00
Plats: Kulturhuset, Hörsalen
Adress: Kulturhuset, Sergels torg, 111 57 Stockholm

Program och inbjudan hittar du härFör att delta i publiken föranmäler du dig genom att klicka här. Sista dag för anmälan är 29 januari. Alla i publiken får ett gratis exemplar av boken.

Varmt välkomna!