Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Allt fler högutbildade administratörer på universiteten – avlastning eller belastning?

9 maj 2023

På ett seminarium arrangerat av Kommissionen för Skattenytta presenterade Anders Kärnä, forskare vid IFN, sin rapport "Allt fler högutbildade administratörer på universiteten – avlastning eller belastning?". Samtalet modererades av Leif Östling och Ann-Marie Begler.

Sedan millennieskiftet har antalet chefer och högutbildade inom administrationen ökat kraftigt på landets högskolor och universitet. Det är oklart varför. Om trenden håller i sig kan det ge sämre förutsättningar för lärosätenas forskning och undervisning. Det menar Anders Kärnä, forskare vid IFN, i sin SNS-rapport "Allt fler högutbildade administratörer på universiteten - avlastning eller belastning?" 

Rapporten kommenterades sedan av Johan Eklund, professor i nationalekonomi och chefekonom för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Inger Enkvist, professor emerita i spanska vid Lunds universitet.

Se hela seminariet här.