Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN:s projekt får bidrag av Konkurrensverket

4 juli 2023

Flera forskningsprojekt har nu beviljas forskningsbidrag av Konkurrensverket, bland annat ett av IFN:s projekt, lett av Matilda Orth, forskare vid IFN. Syftet med projektet är att analysera priser, marginaler och konkurrens på livsmedelsmarknaden för att sedan kunna säkerställa en effektiv konkurrens och ökad konsumentnytta.

Hur säkerställs en effektiv konkurrens och ökad konsumentnytta på livsmedel i tider av osäkerhet? Varför lämnar vissa företag anbud i offentlig upphandling och andra inte? Hur påverkas prissamordningars bildande och sammanbrott av olika variabler? Det är några av huvudfrågeställningarna för olika forskningsprojekt som nu beviljas forskningsbidrag av Konkurrensverket.

Priserna på livsmedel har skjutit i höjden samtidigt som företagens kostnader stigit till följd av pandemin och invasionskriget i Ukraina. Matilda Orth, filosofie doktor vid Institutet för Näringslivsforskning, analyserar priser, marginaler och konkurrens på livsmedelsmarknaden i tider av osäkerhet för att kunna säkerställa en effektiv konkurrens och ökad konsumentnytta i ett av Konkurrensverket delfinansierat projekt.

Läs hela pressmeddelandet här.