Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Global Wealth Report 2023

15 augusti 2023

Global Wealth Report, i sin fjortonde upplaga, undersöker hur välstånd skapas, hur det varierar mellan regioner globalt och hur det fördelas bland världens befolkning. Årets upplaga av Global Wealth Report är den mest omfattande och aktuella informationskällan om hushållens förmögenhet i världen, och Daniel Waldenström, forskare vid IFN, är en av författarna.

För första gången presenteras årets upplaga av The Global Wealth Report gemensamt av Credit Suisse och UBS. Genom att föra samman två banker har man skapat en organisation starkare än någonsin tidigare, och nu finns det en ännu bättre positionerad organisation som ska leverera ledande expertis och insikter – som de du hittar i den här rapporten – till ännu fler kunder.

I år är en av författarna professor Daniel Waldenström, forskare vid IFN. Daniel har varit ledamot i finansministerns råd för ekonomiska rådgivare sedan 2020, bland annat som särskild rådgivare för coronakrisen, och har agerat rådgivare till myndigheter samt OECD och EU-kommissionen. Hans forskning fokuserar på inkomst- och förmögenhetsfördelning och beskattning.

Den globala förmögenheten minskar för första gången sedan 2008

2023 års upplaga av Global Wealth Report reflekterar över ett år som har levererat ett betydande bakslag i vad som hade varit en konsekvent uppåtgående trend i ackumuleringen av rikedom i hushållssektorn. 2022 noterades den första nedgången i hushållens globala nettoförmögenhet sedan den globala finanskrisen 2008.

Under årens lopp har Global Wealth Report utforskat ett brett spektrum av makro- och mikroteman kring utvecklingen av rikedom. Denna rapport täcker uppskattningar av förmögenhetsinnehavet hos 5,4 miljarder personer på cirka 200 marknader - från miljardärer i toppskiktet till mitten och botten av förmögenhetspyramiden. Detta är något som andra studier ofta förbiser. Rapporten lockar regelbundet mer än 100 000 läsare online, vilket genererar hög presstäckning med mer än 250 medierubriker och mer än tre miljoner visningar på sociala medier.

Läs mer här.