Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Rapportsläpp: Från brunt till grönt

9 november 2023

Magnus Henrekson, forskare vid IFN, har vid ett webbinarium på Skandinaviska Policyinstitutet presenterat David Sundéns granskande rapport om de fossilfria stålprojekten i norra Norrland. 

Magnus Henrekson, forskare vid IFN, presenterade David Sundéns granskande rapport om de fossilfria stålprojekten i norra Norrland. Magnus Henrekson har på senare år gjort sig känd för sin skarpa kritik av Hybrits (där LKAB, SSAB och Vattenfall ingår) och H2 Green Steels mångmiljardsatsningar på grönare stål.

Riskerna är alldeles för stora. Projekten riskerar bidra till högre elpriser och dessutom bli olönsamma, vilket kan få stora konsekvenser för samhällena i norr. Statliga LKAB borde därför ägna sig åt traditionell järnmalmstillverkning och H2 Green Steel borde lägga ner, anser författaren.

Rapporten är finansierad av bland andra finansprofilerna Christer Gardell, Rune Andersson och Carl Bennet.

Ladda ner rapporten här.

Se webbinariet här.

Läs intervjun i Dagens industri här.