Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny rapport: Under ytan - hur många och vilka vill lämna sina länder för att flytta till EU och Sverige?

21 april 2023

En ny rapport, skriven av bland annat Olle Hammar, forskare vid IFN, publicerades den 21 april. Syftet med rapporten är att identifiera migrationsbenägenheten till Sverige från låg- och medelinkomstländer (LMI-länder), se vilka det är som önskar flytta till Sverige och hur dessa grupper ser ut.

Enligt Gallup World Poll vill ungefär 10 miljoner människor från låg- och medelinkomstländer flytta till Sverige om de ges möjlighet. Men vilka är dessa personer, från vilka länder kommer de och hur ser den demografiska sammansättningen ut bland dessa personer?

En ny rapport, "Under ytan - hur många och vilka vill lämna sina länder för att flytta till EU och Sverige?", belyser dessa frågeställningar med syfte att identifiera migrationsbenägenheten till Sverige från låg- och medelinkomstländer (LMI-länder). Man studerar även vilka det är som önskar flytta till Sverige och hur dessa grupper ser ut. Vidare diskuterar rapporten hur faktorer som migrationsbenägenhet kan användas i prognoser kring framtida migrationsströmmar.

Läs mer här och ladda ner rapporten här.