Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”Det behövs åtgärder à la Lindbeckkommissionen”

Dagens ekonomiska problem har byggts upp under lång tid. Nu behövs förslag på åtgärder som kan skapa långsiktig och hållbar konkurrenskraft. Här har IFN en uppgift att fylla, skriver STAFFAN BOHMAN, styrelseordförande för IFN.

DE FLESTA SVAGHETER som i dag ger negativa spår i tillväxt- och utvecklingskraft i Europa har byggts upp under lång tid: En direkt oansvarig energipolitik, otillräckliga investeringar och satsningar på forskning och utveckling samt en oförmåga till europeisk kraftsamling kring kritiska nyckelteknologier.

Svenska storföretag har under de senaste decennierna klarat sig hyggligt i konkurrensen. Detta har skett genom en kombination av utflyttning närmare växande marknader och det sjunkande värdet på kronan (läs devalveringar) för de delar av näringslivet som haft betydande tillverkning kvar i landet. Det senare gäller inte minst basindustrin.

Vi berömmer oss om en stark utveckling av entreprenörskap och hög andel unicorns. Men en förbluffande stor andel av dessa har hittills inte tjänat några pengar! Och expansionen har byggt på obegränsad och gratis tillgång till other peoples money under den långa perioden av sjunkande räntor och expansiv centralbankspolitik. Samtidigt som det inte alltid funnits en stark och konkurrenskraftig affärsidé.

Sverige har under lång tid haft en svag ekonomisk utveckling, där den klena utvecklingen av produktivitet och inkomst per capita dolts av en kraftig befolkningsökning genom invandring.

Samtidigt har energipolitiken kraftigt försämrat förutsättningarna för långsiktig konkurrenskraft. Till problemkatalogen kan läggas utbildningsväsendets dåliga resultat, rättssystemets oförmåga att garantera individer och företag grundläggande trygghet samt den dåliga integrationen av framför allt den stora gruppen lågutbildade nyanlända.

En av IFN:s stora forskare, professor Assar Lindbeck, stod för en avgörande insats som tog Sverige ur nittiotalskrisen. Det var den åtgärdskatalog som kommissionen med hans namn snabbt levererade till politiskt ansvariga – och som till övervägande delen faktiskt genomfördes – som löste den gordiska knuten.

I en tid ånyo präglad av kriser och där kortsiktiga ”välståndsbevarande” (läs röstmaximerande) åtgärder måste ställas mot långsiktig och hållbar konkurrenskraft har IFN:s forskning och analyser en uppgift i närtid: att med saklig analys av tidens stora ekonomiskpolitiska och samhällspolitiska problem leverera en åtgärdskatalog till dagens politiker, vare sig dessa för tillfället sitter i regering eller är i opposition.

STAFFAN BOHMAN,
STYRELSEORDFÖRANDE, IFN