Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Därför går det inte att utvärdera jobbskatteavdraget

Artikel på svenska
Referens
Edmark, Karin, Che-Yuan Liang, Eva Mörk och Håkan Selin (2012). ”Därför går det inte att utvärdera jobbskatteavdraget”. Ekonomisk Debatt 40(5), 6–16.

Författare
Karin Edmark, Che-Yuan Liang, Eva Mörk, Håkan Selin

Det är nu fem år sedan jobbskatteavdraget infördes − en omfattande reform som är en av regeringens huvudsakliga åtgärder för att öka sysselsättningen. Vi har försökt att utvärdera om avdraget faktiskt har ökat sysselsättningen, genom att utnyttja det faktum att olika personer fick olika stora jobbskatteavdrag beroende på boendekommun och inkomstnivå. Vår sammantagna bedömning är att resultaten inte på ett trovärdigt sätt kan tolkas som effekter av jobbskatteavdraget. Den begränsade variationen mellan individer i avdragets storlek i kombination med komplexa sysselsättningstrender både före och efter reformen innebär en stor utmaning för vårt och framtida försök att utvärdera jobbskatteavdragets sysselsättningseffekter.