Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Teknikintensivt nyföretagande och tillväxt i branscher och företag

Artikel på svenska
Referens
Wennberg, Karl, Frédéric Delmar och Karin Hellerstedt (2012). ”Teknikintensivt nyföretagande och tillväxt i branscher och företag”. Ekonomisk Debatt 40(6), 36–49.

Författare
Karl Wennberg, Frédéric Delmar, Karin Hellerstedt

Hur olika typer av entreprenörskap stimulerar ekonomisk tillväxt är fortfarande en empiriskt outforskad fråga. Dessutom har teorier om relationen mellan entreprenörskap och tillväxt i mycket begränsad utsträckning beaktat branschstrukturens roll för tillväxt. I denna uppsats söker vi undersöka detta genom två forskningsfrågor: Bidrar teknikintensivt nyföretagande relativt mer till tillväxt i branscher med mer behov av ny teknik? Är tillväxten av nya teknikbaserade företag betingad av vissa branschstrukturers behov av ny teknik? Vi undersöker dessa frågor med hjälp av en mikro-meso modell av endogen tillväxt som testas på en totalräknad databas av kunskapsintensiva sektorer i Sverige mellan 1995–2002.