Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Stora skillnader i hur samhällsekonomi beskrivs i läroböcker för gymnasiet

Artikel på svenska
Referens
Bergh, Andreas (2019). ”Stora skillnader i hur samhällsekonomi beskrivs i läroböcker för gymnasiet”. Ekonomisk Debatt 47(8), 15–25.

Författare
Andreas Bergh

En genomläsning av avsnitten om samhällsekonomi i sex böcker i samhällskunskap för gymnasiet avslöjar stora skillnader mellan olika läroböcker. Böckerna brister bl a i hur samhällsekonomi förklaras, i beskrivningen av banker och av hur kostnader övervältras mellan olika grupper i samhället. Makroekonomi och handel beskrivs med en merkantilistisk slagsida. Böckerna är benägna att beskriva problem i marknadens funktionssätt men mindre be nägna att problematisera den politiska processen när marknadsmisslyckanden ska rättas till. Vissa böcker har också ett mycket oprecist språk som gör det svårt att förstå vad författarna menar. En tänkbar förklaring till många av problemen är att ingen av böckerna har någon nationalekonom bland författarna.