Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Inkomstbeskattningen i den ekonomiska politiken: En kvantitativ analys av systemet för personlig inkomstbeskattning, 1952–1971

Bok
Referens
Jakobsson, Ulf och Göran Normann (1974). Inkomstbeskattningen i den ekonomiska politiken: En kvantitativ analys av systemet för personlig inkomstbeskattning, 1952–1971. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Ulf Jakobsson, Göran Normann

Det svenska skattesystemet är ständigt föremål för debatt. Det är därför helt naturligt att en så central komponent som systemet för personlig inkomstbeskattning har förändrats upprepade gånger sedan början på 1950-talet. I denna skrift analyseras dessa förändringar och deras effekter.

BIand annat redovisas hur reformerna påverkat marginal- och genomsnittsskattens variation med inkomsten för olika kategorier av skattskyldiga samt hur åtgärderna påverkat den offentliga sektorns skatteintäkter. Inkomstskattens roll i stabiliseringspolitiken är föremål för grundlig diskussion liksom dess förmåga att skapa ökad ekonomisk jämlikhet.

Undersökningarna baseras på en simuleringsmodell för den personliga inkomstbeskattningen i Sverige som utvecklats av bokens författare. Med hjälp av denna modell kan man bl. a. snabbt beräkna hur den offentliga sektorns skatteintäkter förändras vid ändringar i skattelagstiftning och/eller hushållsinkomster före skatt. Modellen är därför av intresse inte bara för analyser av den hittillsvarande utvecklingen utan även vid diskussioner kring olika förslag att förändra skattesystemets nuvarande utformning.