Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Etablering, nedläggning och industriell tillväxt i Sverige 1954–1970

Bok
Referens
Du Rietz, Gunnar (1975). Etablering, nedläggning och industriell tillväxt i Sverige 1954–1970. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Gunnar Du Rietz

Industrins strukturomvandling har ägnats stort intresse på grund av dels dess betydelse för effektivitet och tillväxttakt, dels de sysselsättningsförändringar som den medfört. Någon bred kartläggning och analys av etableringar och nedläggningar samt andra förändringar under efterkrigstiden i beståndet av företag och arbetsställen har emellertid inte funnits.

Det har därför fallit sig naturligt att som ett led i Industriens Utredningsinstituts studier av den industriella utvecklingen försöka fylla denna lucka. Detta visade sig dock kräva insamling av ett mycket omfattande empiriskt material, som täckte hela företagsbeståndet, och studien har därför måst begränsas till plast-, metall- och verkstadsindustrierna.

Denna skrift utgör en första rapport från utredningen och presenterar väsentliga delar av det insamlade materialet. Bland de många frågor som besvaras märks: Hur har antalet företag, arbetsställen och sysselsatta utvecklats i olika branscher? Hur har etableringar, nedläggningar, storleksförändringar etc. bidragit till nettoförändringen? Hur har etableringarna och nedläggningarna utvecklats över tiden i olika branscher? Kan man konstatera några trendbrott i utvecklingen under den studerade perioden?