Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Skattepolitisk resursstyring och inkomstutjämning

Bok
Referens
Normann, Göran och Jan Södersten (1978). Skattepolitisk resursstyring och inkomstutjämning. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Göran Normann, Jan Södersten

Krav på omfattande förändringar i skattesystemet är ofta återkommande inslag i den ekonomisk-politiska debatt som förts i Sverige under senare år. Denna bok syftar till att förbättra underlaget för en sådan diskussion genom att studera de ekonomiska verkningarna av olika typer av indirekt beskattning och företagsbeskattning. Effekterna på resursernas och inkomsternas fördelning i samhället står i centrum för intresset.

Undersökningen av tänkbara möjligheter på brutto- och produktionsfaktorerbeskattningens område omfattar en rad olika skattetyper både för företag och fysiska personer. Till kategorin bruttoskatter hör bl.a. olika typer av mervärdesbeskattning som ges en utförlig behandling. Bland produktionsfaktorskatterna analyseras arbetsgivaravgifter, råvaruskatter, energiskatter och investeringsskatter.

Bolagens nettovinstbeskattning är ett viktigt inslag i nuvarande företagsbeskattning. I denna bok ges stort utrymme åt den kontroversiella frågan om vem som bär bördan bolagsskatten. I analysen av bolagsskattens effekter på resursfördelningen koncentreras intresset till dels vinstbeskattningens inverkan på räntabilitet och kapitalkostnad, dels frågan hur skatten påverkar företagens likviditet och sparande. Dessa faktorer har i sin tur stor betydelse för företagens investeringar och tillväxt.