Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Teletjänster – priser och investeringar

Bok
Referens
Pousette, Tomas (1978). Teletjänster – priser och investeringar. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Tomas Pousette

Telekommunikationer har visat sig vara av avgörande betydelse för den industriella utvecklingen och för relationerna mellan människor. Den tekniska utvecklingen av telekommunikationer har varit mycket snabb under senare år.

Syftet med denna bok är att ange de principer för prissättning och investeringar som ger ett från samhällsekonomisk synpunkt effektivt utnyttjande av resurserna i telesektorn. Liknande problem gäller även andra sektorer som t ex vägtrafiken eller elkraftsförsörjningen. Inom varje område råder emellertid olika tekniska och institutionella förhållanden och analysen måste därför anpassas till den särskilda sektor som studeras.

Den teoretiska diskussionen belyses av numeriska exempel som gjorts så verklighetstrogna som möjligt. I boken skisseras också uppläggningen av ett experiment med dygnsdifferentierade taxor som skulle ge televerket information om abonnenternas beteende vid större omläggningar av taxesystemet. Dessutom ges en utförlig beskrivning av efterfrågan, kostnaderna och den faktiska prissättningen i telesektorn.