Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Den eltunga industrins långsiktiga utveckling

Bok
Referens
Carlsson, Bo och Enrico Deiaco (1983). Den eltunga industrins långsiktiga utveckling. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Bo Carlsson, Enrico Deiaco

Institutet har under det senaste decenniet varit mycket aktivt i forskningen kring energifrågorna. Tyngdpunkten i institutets forskning på detta område har hela tiden legat på den teknologiska utvecklingen och strukturomvandlingen i industrin samt dess samband med industrins energianvändning. De anpassningsproblem som uppstår på grund av kraftiga förändringar i relativpriserna har särskilt uppmärksammats.

När 1981 års energikommitté (EK 81) vände sig till institutet med en förfrågan om vår medverkan genom en studie av den eltunga industrins utveckling i tidsperspektivet fram till år 2010, fann vi det sålunda ligga i linje med institutets verksamhet och intresse. Det huvudsakliga syftet med studien är att belysa nuläge och framtida utvecklingsmöjligheter i de mest elkrävande branscherna mot bakgrund av 70-talets utveckling, ställd i relation till ett längre historiskt perspektiv. Viktiga deluppgifter utöver studiet av de eltunga branscherna är att undersöka den industriella utvecklingens ändrade karaktär under 70-talet både i Sverige och internationellt, samt att sammanställa och utvärdera resultaten av de skattningar av energiefterfrågans priskänslighet som gjorts under det senaste decenniet.