Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

De svenska storföretagen – en studie av internationaliseringens konsekvenser för den svenska ekonomin

Bok
Referens
Eliasson, Gunnar, Fredrik Bergholm, Eva Christina Horwitz och Lars Jagrén (red.) (1985). De svenska storföretagen – en studie av internationaliseringens konsekvenser för den svenska ekonomin. Stockholm: IUI.

Redaktör
Gunnar Eliasson, Fredrik Bergholm, Eva Christina Horwitz, Lars Jagrén

Sedan den första oljekrisen har en grupp teknologiskt avancerade och i hög grad internationella verkstadsföretag tagit över basindustriernas tidigare dominerande roll för den svenska exportens långsiktiga utveckling.

Denna studie presenterar de nya företagen i deras makroekonomiska sammanhang. Omfattande utlandsetablering och produktorienterad forsknings- och utvecklingsverksamhet i stor skala har varit typiska kännetecken för de framgångsrika verkstadsföretagen. I boken studeras också hur utlandsverksamheten kommit att bli en integrerad del av den industriella utvecklingen i ett litet avancerat industriland som Sverige. En omfattande internationell marknadsorganisation har blivit ett av de viktigaste konkurrensmedlen för svensk industri. Utan den blir det inget efterfrågesug på produkter från svenska fabriker. En fråga som ställs i boken är hur svensk industri hade klarat 70-talets omställningskris utan de stora företagens omfattande utlandsengagemang.