Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Produktivitet, vinster och ekonomisk välfärd – hur ser sambanden ut?

Bok
Referens
Eliasson, Gunnar (1991). Produktivitet, vinster och ekonomisk välfärd – hur ser sambanden ut?. Stockholm: IUI.

Författare
Gunnar Eliasson

Begreppet produktivitet förekommer allt oftare i den ekonomisk-politiska debatten. Den sänkta ökningstakten i industrins produktivitet är i första hand ett ekonomiskt problem, inte ett tekniskt, hävdar Gunnar Eliasson.

Produktiviteten kan möjligen mätas men inte förstås, genom en analys av enbart makrosamband. Hög produktivitet och hög kapitalförräntning har sin grund i ekonomins organisation och resursernas allokering. I ett 20-årigt tidsperspektiv handlar såväl produktivitetsökning som tillväxt och lönsamhet om hur effektivt investeringar och arbetskraft allokeras om till de bästa existerande anläggningarna, samt om hur snabbt illa skötta och ekonomiskt icke bärkraftiga verksamheter avvecklas.

Boken som bygger på en bred litteraturgenomgång, diskuterar även tjänstesektorns tillväxt, konkurrensens och strukturomvandlingens betydelse samt de problem ekonomer möter när de försöker mäta produktivitet och kartlägga dess utveckling.