Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Därför euron – tio ekonomer om den gemensamma valutan

Bok
Referens
Jakobsson, Ulf (red.) (2003). Därför euron – tio ekonomer om den gemensamma valutan. Stockholm: Ekerlids Förlag.

Redaktör
Ulf Jakobsson

Vad skulle en anslutning till den europeiska gemensamma valutan innebära för Sverige? Frågorna är många om vad som i så fall händer med priser, företag, kapital och den enskildes ekonomi. I Därför euron ger tio ekonomer, alla med en positiv grundinställning till en gemensam europeisk valuta, sin syn på dessa frågor.

En rad nya forskningsresultat visar att de positiva effekterna aven gemensam valuta för konsumenter och företag ör betydelsefulla. På ett ensidigt sätt har den svenska diskussionen om euron koncentrerats till de stabiliseringspolitiska frågorna. Fördelarna med ett utanförskap i detta avseende har därtill ofta överskattats.

I ett litet valutaområde, som det svenska, kan växelkursförändringar som styrs av de internationella kapitalrörelserna ofta skapa problem. Ju mera samstämd konjunkturen är inom euroområdet. Desto mindre betydelsefull blir också förlusten av en egen räntepolitik.

Redaktör