Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Brobyggare & ifrågasättare: IUI från starten till namnbytet 1939–2006

Bok
Referens
Johnson, Anders (2007). Brobyggare & ifrågasättare: IUI från starten till namnbytet 1939–2006. Stockholm: IFN.

Författare
Anders Johnson

Industriens Utredningsinstitut (IUI) grundades 1939. Det kom att bli Sveriges största och enda institut för tillämpad forskning i frågor som har relevans för näringslivet. IUI har sysslat med de flesta former av tillämpad nationalekonomi. Många studier har också behandlat frågor inom ekonomisk historia och geografi, företagsekonomi, finansrätt, sociologi och ingenjörsvetenskap.

Institutet har haft två viktiga uppgifter. För det första att utgöra en brobyggare mellan forskarvärlden och näringslivet. För det andra att främja en ökad pluralism i svensk samhällsforskning, att ifrågasätta etablerade sanningar och ge alternativa bilder av verkligheten. IUI började tidigt att forska även om andra delar av ekonomin än industrisektorn. För att få ett namn som bättre speglade verksamheten bytte institutet därför namn 2006 till Institutet för Näringslivsforskning. I denna skrift berättar Anders Johnson om bakgrunden till IUI:s bildande och om några viktiga personer och forskarrapporter fram till namnbytet 2006. Johnson är skriftställare och har författat ett stort antal böcker om näringslivshistoria. Han har även varit chefredaktör i DN.