Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Den kapitalistiska välfärdsstaten

Bok
Referens
Bergh, Andreas (2015). Den kapitalistiska välfärdsstaten. Lund: Studentlitteratur.

Författare
Andreas Bergh

Hur kunde Sverige utvecklas från ett av Europas fattigaste länder till att bli fjärde rikast i världen? Och hur var det möjligt att samtidigt bli ett av världens mest jämlika länder? Kan den svenska välfärdsstaten bestå i framtiden?

I den här boken förklaras de svenska framgångarna. Med ny forskning visar författaren hur den kapitalistiska välfärdsstaten kunde kombinera en välfungerande kapitalism med långtgående sociala reformer, tack vare stabila spelregler och en rationell arbetsdelning mellan marknad och politik.

Insikterna om vad som gjorde Sverige framgångsrikt gör det också enklare att förstå varför landet drabbades av minskad tillväxt och ökad ojämlikhet från cirka 1970. Boken ger även nya perspektiv på de reformer som genomfördes under 1980- och 1990-talen - oftast i samförstånd över blockgränserna. Boken avslutas med en diskussion om vilka utmaningar den kapitalistiska välfärdsstaten står inför.

Denna upplaga är genomgående omarbetad och uppdaterad med bland annat en diskussion om orsakssambandet mellan institutioner och välstånd samt debatten om vinster i välfärden. Den behandlar även ny forskning om problemen i den svenska skolan och om tillitens betydelse för de svenska framgångarna.