Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Bortom bostadssocialismen – En uppgörelse med Sveriges sista planekonomi

Prisregleringar: Bostäder och jordbruk

Bokkapitel
Referens
Lindbeck, Assar (2013). ”Prisregleringar: Bostäder och jordbruk”. I Maria Eriksson (red.), Bortom bostadssocialismen – En uppgörelse med Sveriges sista planekonomi (23–37). Stockholm: Timbro.

Författare
Assar Lindbeck

Redaktör
Maria Eriksson

En väl fungerande marknadsekonomi förutsätter en väl fungerande prisbildning. En sådan är i praktiken svår att åstadkomma om staten reglerar priserna. Den insikten illustreras väl av två omfattande prisregleringar på varumarknaderna i Sverige under efterkrigstiden. Jag syftar pa hyresregleringen, ett arv fran andra världskriget, och prisregleringen for jordbruksprodukter, ett arv fran 1930-talets jordbrukskris i samband med den djupa depressionen. Under 196o-talet ägnade jag en hel del tid åt att, tillsammans med kolleger, studera och debattera dessa prisregleringar. I båda fallen hamnade jag i livlig offentlig polemik. Den offentliga debatten om båda dessa prisregleringar skapade också partipolitiska komplikationer.