Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Public Pension Systems and the Cyclical Sensitivity of Public Finances in the Nordic Countries.

Övrigt
Referens
Braconier, Henrik (2000). ”Public Pension Systems and the Cyclical Sensitivity of Public Finances in the Nordic Countries.”. TemaNord 2000:554. Copenhagen: Nordic Council of Ministers.

Författare
Henrik Braconier

Under de förestående 40 åren kommer den allt större andelen av pensionärer i samhället sannolikt leda till en avsevärd ökning av den offentliga sektorns pensionsutgifter som andel av BNP. Denna ökning tenderar att ytterligare öka konjunkturkänsligheten i de offentliga finanserna i de nordiska länderna. Två viktiga faktorer framhävs i rapporten när det gäller offentliga pensionssystems påverkan på de offentliga finansernas konjunkturkänslighet: (i) Höga offentliga pensionsutgifter leder till en ökad konjunkturkänslighet i de offentliga finanserna. (ii) Ett fonderat pensionssystem har en mindre påverkan på de offentliga finansernas konjunkturkänslighet än ett så kallat "pay-as-you-go" system.

Sammanfattningsvis indikerar studiens resultat att de offentliga finansernas konjunkturkänslighet kommer att påverkas påtagligt av den åldrande populationen i de nordiska länderna. I studiens grundspecifikation ökar de offentliga finansernas konjunkturkänslighet i de nordiska länderna fram till år 2040 med mellan 5 och 15 procent, jämfört med konjunkturkänsligheten under det sena 1990-talet.