Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Den svenska spelbranschen: förutsättningar för spelverksamhet inom landet

Övrigt
Referens
Jordahl, Henrik och David Sundén (2016). ”Den svenska spelbranschen: förutsättningar för spelverksamhet inom landet”.

Författare
Henrik Jordahl, David Sundén

Den landbaserade och i Sverige reglerade spelmarknaden krymper medan onlinespelen fortsätter att växa. De utlandsreglerade företagen stod under 2015 för 55 procent av den svenska onlinespelmarknaden.

Den privata svenska spelbranschen har på 20 år växt till ett tjugotal företag med 7 300 anställda och en omsättning i Sverige efter utbetalda vinster på 4,4 miljarder kronor. De femton börsnoterade spelföretagen värderas tillsammans till 69 miljarder kronor.

Bland de svenska spelföretagens ägare finns förutom några av grundarna även svenska banker och fonder, samt AP-fonderna. Totalt uppgår AP-fondernas innehav i svenska och utländska spelbolag till ett värde av 3,8 miljarder kronor.

Förutsättningar för att lokalisera spelverksamhet till Sverige har påverkats av befintliga regleringar. Den aviserade omreglering av den svenska spelmarknaden kan på motsvarande sätt påverka lokaliseringsbeslut för lång tid framöver.