Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policy Paper No. 47

När är statligt stöd till innovativa företag och entreprenörer effektivt?

Policy Paper
Referens
Svensson, Roger (2011). ”När är statligt stöd till innovativa företag och entreprenörer effektivt?”. IFN Policy Paper nr 47. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Roger Svensson

Regeringar i Sverige och andra västländer spenderar varje år åtskilliga miljarder kronor på olika typer av stöd till näringslivet för att stimulera innovationer och snabbväxande småföretag. Nya stödprogram tillkommer med jämna mellanrum utan att man tar reda på om tidigare program varit korrekt utformade eller om de har uppnått de önskade effekterna. Ett aktuellt exempel är programmet ”Inlandsinnovation” där den svenska regeringen år 2010 beslutade att stöda norra Norrlands inland med två miljarder kronor för att stimulera småföretagande och innovationer.

Det första syftet med den här rapporten är att analysera i vilka situationer statliga stöd till innovativa företag och entreprenörer är effektivt – och när de inte är det. Det handlar i första hand om en kunskapssammanställning om vad den ekonomiska teorin och vad empiriska studier och erfarenheter ger för ledtrådar och rekommendationer. Det andra syftet är sedan att utvärdera och jämföra hur väl utformningen av några svenska stödprogram stämmer överens med vad forskningslitteraturen rekommenderar.

Roger Svensson

+46 (0)8 665 4549
+46 (0)70 491 0166
roger.svensson@ifn.se