Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vilken betydelse har immateriella investeringar för den svenska ekonomin?

Rapport
Referens
Edquist, Harald (2011). ”Vilken betydelse har immateriella investeringar för den svenska ekonomin?”. WP 2010:16. Östersund: Tillväxtanalys.

Författare
Harald Edquist

Sedan krisen i början av 1990-talet har den svenska produktivitetstillväxten varit bland de högsta jämfört med Japan, USA och de västeuropeiska EU-länderna. Avregleringar i mitten av 1980-talet och investeringar i IKT har varit viktiga förklaringar till den höga produktivitetstillväxten. Den här rapporten visar att ytterligare en viktig förklaring till den höga produktivitetstillväxten efter krisen på 1990-talet var immateriella investeringar. År 2006 utgjorde dessa investeringar cirka 10 procent av BNP. Om immateriellt kapital inkluderas i så kallad tillväxtbokföringsanalys så blir dess bidrag till arbetsproduktiviteten i näringslivet 30 procent 1995–2006. Dessutom bidrog immateriellt kapital till 29 procent av produktivitetstillväxten i tillverkningsindustrin. Mycket av den höga produktivitetstillväxten i tillverkningsindustrin har således påverkats av att tillverkningsindustrin har ökat sina immateriella investeringar som till stor del utgörs av tjänster.