Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 692

Immediate Agreement in Interdependent Bilateral Bargaining

När är intermediärvarumarknader effektiva?

Working Paper
Referens
Björnerstedt, Jonas och Johan Stennek (2007). ”Immediate Agreement in Interdependent Bilateral Bargaining”. IFN Working Paper nr 692. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Jonas Björnerstedt, Johan Stennek

På många intermediärvarumarknader finns det både få säljare och få köpare, och företagen på båda sidor påverkar priser och andra avtalsvillkor genom förhandlingar. Denna typ av marknader benämns ofta bilateralt oligopol. I en tidigare uppsats, Björnerstedt och Stennek (2006), föreslår vi en teoretisk referensram för att kunna analysera avtalsbildningen på dessa marknader. Den teoretiska referensramen är en spelteoretisk modell av interdependenta bilaterala förhandlingar. I uppsatsen visar vi bland annat att en dylik marknad kan uppvisa en oväntat hög grad av samhällekonomisk effektivitet, trots närvaron av många faktorer – bland annat hög koncentration– som normalt brukar betraktas som tecken på ineffektivitet. Ett sådant utfall är dock avhängigt av att företagen gör sina överenskommelser utan strategiska dröjsmål. I föreliggande tekniskt hållna not visar vi att strategiska dröjsmål inte kommer att uppstå under förhållandevis allmänna villkor.