Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Maryann Feldman mottog Global Award

15 maj 2013

Maryann Feldman, professor i public policy vid University of North Carolina, har tilldelats det prestigefyllda Global Award for Entrepreneurship Research 2013. På onsdagen mottog hon priset under en ceremoni där bland andra finansminister Anders Borg deltog. Hon höll en prisföreläsning på temat ”The Character of Place: Economic Development, Business Strategy and Prosperity”. Priset som är 100.000 euro delas ut av IFN och Entreprenörskapsforum i samarbete med Vinnova.


Anders Borg delar ut årets Global Award for Entrepreneurhip Research till Maryann Feldman.

Maryann Feldman förklarade i sin föreläsning hur viktiga kluster är, men även regionala/lokala initiativ,  för att företag ska skapas och bestå. Hon tog flera exempel från sin forskning. Det gällde bland annat företaget Viking Range som från början tillverkade sina köksspisar utomlands men som senare på ett framgångsrikt sätt la tillverkningen på "hemorten" i Mississippi. Något som gav ringar på vattnet i form av samarbete med bland annat ett lokalt college för utbildning av personal.

Maryann Feldman talade om framgångsrika företag som "do business in a slightly different way". Hon förklarade att dessa företag och orter där de är lokaliserade har ett par gemensamma nämnare, bland annat ett öppet företagsklimat som tillåter att idéer förs vidare till nya företag. Gör man inte det så går det som för Eastman Kodak i Rochelle, New York, förklarade Feldman. Både företaget och orten har falnat.

Finansminister Anders Borg delade ut Global Award 2013 till Maryann Feldman. Han höll även ett kort anförande och förklarade bland annat att förtroende (trust) är ett väsentligt element för att samhället ska vara innovativt. Trots att Sverige numera är en mångkulturell nation kännetecknas samhällsklimat av förtroende människor emellan, konstaterade finansministern nöjt.

Prisceremonin avslutades med en debatt där både Maryann Feldman och Anders Borg ingick i panelen. Övriga deltagare var Philippe Aghion, professor Harvard University, Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum och professor KTH, Göran Marklund, direktör Vinnova samt Maria Strömme, professor i nanoteknologi Uppsala universitet. Moderator var Pernilla Ström.

Text: Elisabeth Precht