Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vinst eller kvalitet i välfärden - är det frågan?

25 november 2014

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade nyligen en överenskommelse om ”en välfärd utan vinstintresse”. En utredning ska lämna förslag om hur vinstuttag ska begränsas i välfärdsbolag. Om detta talade civilminister Ardalan Shekarabi på ett seminarium som arrangerades av SNS. Han menade att istället för vinst i välfärden ska vi ha "styrning som driver kvalitet". Hans inlägg kommenterades av Henrik Jordahl, IFN, Jonas Vlachos, SU och IFN, Thomas Berglund, Capio, och Lars Henriksson, Handelshögskolan i Stockholm.

I bilden ses från vänster Henrik Jordahl, Jonas Vlachos, Lars Henriksson och Thomas Berglund i en diskussion om hur framtidens välfärd ska produceras.



Henrik Jordahl förklarade att om välfärdssektorn ska utvärderas och kvalitén höjas så måste studierna "ner till kvalitetsindikatorer". Han sa vidare att varje tjänst inom välfärdssektorn måste ses för sig. Ingen är den andra lik. Och ska verksamheten bli bra så måste kvalitet och kostnader mätas och kopplas samman.


Seminariet om vinst i välfärden var fullsatt. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad IFN, talade om att det är svårt att hitta en regleringsmodell som passar bra för alla olika typer av utförare. Vlachos har forskat framför allt på skolans område.

Läs Ardalan Shekarabis anförande med hänvisningar till essän "Vinst och privatiseringar i landet Lagom" av Magnus Henrekson och Henrik Jordahl, IFN