Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Startskott för EU-projekt om entreprenörskap

7 september 2015

Under ett par dagar i början av september möttes forskare som ingår i EU-projektet Fires. Syftet med projektet, som avslutas 2018, är att utveckla en reformstrategi för hur ökat entreprenörskap kan skapa tillväxt i Europa. I Berlin deltog även entreprenörer från flera länder. Från Sverige kom, förutom IFN-forskare, Birgitta Stymne Göransson, ordförande för Medivir AB.

Magnus Henrekson, IFN, presenterade delprojektet "Institutions and entrepreneurial ecosystems in Europe" för de närvarande entreprenörerna.

Fires är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt med syfte att utveckla en reformstrategi för hur ökat entreprenörskap kan skapa tillväxt i Europa. Magnus Henrekson, IFN, leder en av projektgrupperna inom ramen för Fires.


Från vänster ses Jack Harding, grundare och vd E-Silicon i Californien, Birgitta Stymne Göransson, ordförande Medivir AB och Ken Krull, grundare och vd för USA-baserade Quatere Foundry Program.

Birgitta Stymne, Medivir AB, deltog liksom övriga entreprenörer som kom till Fires i Berlin i diskussioner och grupparbeten tillsammans med forskare från ett antal EU-länder. Hon förklarade i sitt anförande att arbetslagstiftningen inte hållit jämna steg med globaliseringen och att service- och hälsosektorerna är allt för dåligt utvecklade i Europa. Monopol och upphandlingar är problemområden, förklarade Stymne. Hon menade liksom många av entreprenörerna att "misslyckanden är en underskattad erfarenhet".


Forskare från Sverige, Holland, Italien och Tyskland, samt entreprenören Birgitta Stymne Göransson, diskuterar hur delprojektet "Historical evolution of entrepreneurial institutions" ska drivas och presenteras under de kommande tre åren.


Programmet i Berlin var späckat. Mycket skulle avhandlas innan forskarna reste hem till sina respektive universitet och forskningsinstitut för att studera respektive ämnen och skriva working papers. Vädret i Berlin tillät dock pauser med nätverkande i sensommarvärme.

Läs mer på Fires webbplats