Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Italiens kris löses inte med att kopiera historien eller andra länder!

19 mars 2019

"Det som saknas i Italien är inte reformerna, men tilltro till reformerna", sa Giuseppe Bertola, Turin University, när han presenterade årets EEAG-rapport på ett seminarium i Stockholm. Han menade vidare att "lösningen är inte att kopiera de reformer som Tyskland genomfört,eller att vi ska bli danskar och det är inte heller att upprepa vad som gjordes när det tidigare gick bra för landet. Lösningen är att förstå omvärlden". Karolina Ekholm, professor i internationell ekonomi, och Mauro Gozzo, ordförande för Industrins Ekonomiska Råd, kommenterade rapporten. "Sverige ses som en av de goda och jag gillar inte denna återgivning av verkligheten eftersom den delar upp Europa i söder och norr", sa Ekholm. Mauro Gozzo höll med henne.

Från vänster: professor Lars Persson (moderator), Mauro Gozzo, ordförande, Industrins ekonomiska råd, Giuseppe Bertola, professor i politisk ekonomi, University of Turin, och Karolina Ekholm, professor i internationell ekonomi.

 


"När ett land öppnas för internationell handel, innebär det vanligtvis att det går bättre för nationen som helhet, men att det för viss grupper kommer  att gå sämre",
sa Giuseppe Bertola, Turin University.


"Det är centralt för Italien att ha en demokratiskt vald regering som kan genomföra reformer", svarade Karolina Ekholm på frågan om hon kunde nämna några viktiga punkter för en lösning på Italiens problem.


Mauro Gozzo kommenterade EEAG Report 2019 och förklarade att ett problem i Italien är att många små företag inte är särskilt produktiva. Samtidigt uppvisar dock exporterande industrier hög produktivitet.


"Det är inte sant att det är eurons fel", sa Giuseppe Bertola inför den kvalificerade och intresserade publiken, när han kommenterade Italiens problem och det faktum att Italien är en del av euroområdet.