Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policyseminarium: Kan ersättning till närboende skapa lokal acceptans för landbaserad vindkraft?

En kraftigt ökad efterfrågan på el kommer troligtvis att kräva en betydande utbyggnad av den landbaserade vindkraften under de närmaste decennierna. Lokalt motstånd är dock en central utmaning, vilket leder till frågan om närboende bör ges en reglerad rätt till ersättning.

tisdag
24 oktober
Tid
08.30 - 10.00 (frukostmacka serveras från 08.00)
Plats
Näringslivets Hus, Storgatan 19

På detta seminarium diskuterar vi om en lagstadgad ersättning till närboende är en lämplig väg för att öka den lokala acceptansen, samt hur ett sådant system skulle kunna utformas.

Seminariet kommer att utgå ifrån följande frågeställningar:

• Bör ersättning till närboende över huvud taget införas, och bör den i sådant fall enbart gälla för framtida vindkraft, eller även befintlig?
• Skulle ett system för intäktsdelning för vindkraft nödvändiggöra att även andra verksamheter omfattas av ett liknande schabloniserat ersättningssystem?
• Bör en potentiell ersättning baseras på vetenskapliga studier om vindkraftens inverkan på fastighetsvärden, alternativt utgå i form av schabloniserad rätt till rabatterad el till de närboende, eller något annat?

Seminariet inleds med en introduktion av IFN-forskaren Erik Lundin som presenterar sin forskning om kostnaderna för olika intäktsdelnings-system (Lundin, 2023), och även en översiktlig genomgång av lokala ekonomiska incitament i våra grannländer, med fokus på Danmark.

Därefter följer ett panelsamtal där ovanstående frågeställningar diskuteras.

I panelen:
Kristina Ek, Luleå tekniska universitet
Linda Kaneryd, Energimyndigheten
Linus Lakso, Miljöpartiet
Helena Storckenfeldt, Moderaterna
Dan Sandros, SR Energy

Anmäl dig här.

OBS: Vid digital medverkan finns inte möjlighet att ställa frågor i direktsändning. Skicka därför in dina frågor i förväg, senast den 23 oktober till Eva Strindberg Lindgren på eva.strindberg@ifn.se.

Policyseminariet avslutas senast kl. 10.00.

Bakgrund:

I princip samtliga europeiska studier som undersöker effekten av vindkraftverk på värdet av närliggande fastigheter påvisar dessutom en negativ effekt, vilket är en trolig delförklaring till det lokala motståndet (Parsons och Heintzelman, 2022).

I Danmark finns sedan länge flera system för att kompensera personer som bor nära ett eller flera vindkraftsverk. Dels finns en intäktsdelning som ger boende rätt till en andel av intäkterna. Dels finns en intäktsdelning som ger närboende rätt till en del av intäkterna. Alla som bor upp till åtta gånger höjden från vindkraftverket har rätt till intäktsdelningen (den s.k. VE-bonusordningen). Danskarna har även möjlighet att begära ersättning för minskade fastighetsvärden (den s.k. Værditabsordningen).

I Sverige finns i stället ett oreglerat system med ersättningar som informellt brukar benämnas “bygdemedel”. Detta innebär att projektörerna förhandlar med lokala föreningar om ersättningar till lokalsamhället. I våras föreslog den statliga utredningen “Värdet av vinden” (Regeringskansliet, 2023) att ett system liknande VE-bonusordningen bör införas.

På detta seminarium diskuterar vi om en lagstadgad ersättning till närboende är en lämplig väg för att öka den lokala acceptansen, samt hur ett sådant system skulle kunna utformas.

Referenser:

Lundin, Erik (2023). ”Wind Power and the Cost of Local Compensation Schemes: A Swedish Revenue Sharing Policy Simulation”. IFN Working Paper nr 1467. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Parsons, George and Martin D. Heintzelman (2022), “The Effect of Wind Power Projects on Property Values: A Decade (2011–2021) of Hedonic Price Analysis,” International Review of Environmental and Resource Economics, 2022, 16 (1), 93–170.

Regeringskansliet (2023), Värdet av vinden - Kompensation, incitament och planering för en hållbar fortsatt utbyggnad av vindkraften, SOU 2023:18.

Policyseminarium

IFN anordnar seminarier för allmänheten. Ämnen för dessa är hämtade från IFN:s forskning. Publiken utgörs till stor del av ledande beslutsfattare, experter och opinionsbildare.