Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Enkla jobb ingen enkel väg till integration

En rapport av Per Skedinger, IFN, Simon Ek, affilierad till IFN, och Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN, omnämns i Forskning & Framsteg.

Tidningen skriver om SNS satsning på forskning om integration.

"Rapporten ingår i en satsning på forskning om integration från Studieförbundet Näringsliv och samhälle, SNS. I en annan av rapporterna har Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitet, lett studier om okvalificerade arbeten och språkets betydelse för integration. Dessa så kallade enkla jobb kan till exempel vara inom snabbmatsrestauranger eller lokalvård, och är inte lika vanliga i Sverige som i andra länder – enbart cirka fem procent av alla jobb på arbetsmarknaden räknas till kategorin.

Samtidigt beskrivs enkla jobb som en möjlig väg in på arbetsmarknaden för utrikesfödda, inte minst i den politiska debatten.

Men jobben är svåra att få på grund av hög konkurrens, och de leder mycket sällan vidare till mer kvalificerade arbeten, visar forskningsresultaten.

– Erfarenheter från enkla jobb verkar inte räknas som särskilt meriterande. Därför behöver enkla jobb kombineras med utbildning och andra åtgärder, för att människor ska komma vidare, säger Mats Hammarstedt."

Läs mer