Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Susanne Nyström: Varför röjer inte friskolebranschen upp i fuskarträsket?

Magnus Henrekson, IFN, omnämns i en ledare i Dagens Nyheter.

"I Svenska Dagbladets podd ”Ledarredaktionen” förklarar nationalekonomen Magnus Henrekson, verksam vid Institutet för Näringslivsforskning, att friskolebranschen har ett gemensamt intresse av att få bort avarter (5/10). Orsaken är inte att de flesta missbrukar systemet. Långt därifrån. Däremot drabbas även skolor som sköter sig när andra inte gör det.

Därför har han länge uppmanat branschen att gå före och komma med åtgärdsförslag på befintliga problem, som betygsinflation och att skolor kan locka elever med saker som ligger långt utanför kunskapsförmedlingsuppdraget, som korta skoldagar eller datorer. Det har inte hörsammats. ”I stället har det kommit in lycksökare som har utnyttjat svagheter i systemet”, vilket Henrekson larmade om redan 2014."

Läs mer