Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Widar Andersson: Frågor om elproduktion behöver svar från verkligheten

Magnus Henrekson, IFN, omnämns i Widar Anderssons krönika i Folkbladet.

"Varifrån ska elen komma? Det frågar sig professorerna Jan Blomgren som är kärnfysiker, nationalekonomen Magnus Henrekson och företagsekonomen Christian Sandström på DN Debatt den 16 maj.

Vilket är en högst relevant och alltmer politiskt laddad fråga, kanske redan inför det kommande valet? Magdalena Anderssons energiminister Khashayar Farmanbar har hur som helst hamnat i blåsväder efter en intervju med Sveriges radios program Kaliber (16 maj) där oklarheterna om havsvindkraft, kärnkraft och kunskapskällor stod som spön i backen. Vilket tyvärr snarare är regel än undantag i den elpolitiska debatten. Från min horisont tycks det som om den vitala frågan om elproduktionen i Sverige har väldigt svårt att rehabiliteras från de överpolitiserade skador som uppkom i samband med kärnkraftsomröstningen för mer än fyrtio år sedan.

De tre professorerna Blomgren, Henrekson och Sandström tar avstamp i de stora industriella satsningarna i norr och i sin upplevelse av att alltför få kritiska frågor ställs och ännu färre besvaras: "Den planerade expansionen i Norrland kommer att ta mer än 80 TWh i elektricitet i anspråk. Detta är mer än hälften av Sveriges elanvändning i dag och fem gånger mer än vattenkraftsproduktionen i Norrbottens län. (--) Hur är det möjligt att ta så kopiösa mängder el i anspråk utan att presentera en plan för varifrån elektriciteten ska komma?"

Här finns onekligen en angelägen sten att vända på. "

Läs mer