Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Diskrimineringen kan minska om hyresvärdar får mer information om bostadssökande

Utredningen om tryggare bostadsområden bortser helt från att rätt utformade åtgärder också skulle kunna stärka utsatta gruppers situation på bostadsmarknaden. Det skriver Mats Hammarstedt, affilierad forskare vid IFN, och Per Skedinger, forskare vid IFN, tillsammans med i Altinget.

Den offentliga utredningen Åtgärder för tryggare bostadsområden syftar till att se över den hyresrättsliga regleringen kring uppsägning av hyresavtal i de fall hyresgästen (eller någon person som hyresgästen ansvarar för) begår brott i lägenheten eller i närområdet. Men när vi tar del av utredningens förslag och dess konsekvensanalys slås vi av att utredningen helt bortser från de forskningsresultat som pekar mot att olika åtgärder som syftar till att stärka tryggheten i bostadsområden, rätt utformade, också skulle kunna stärka utsatta gruppers situation på bostadsmarknaden. 

Detta skriver Mats Hammarstedt, affilierad forskare vid IFN, och Per Skedinger, forskare vid IFN, tillsammans med i Altinget.

Läs artikeln här.