Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

7 april 2022 – Kunskapskrisen i skolan – hur vänder vi den nedåtgående trenden?

I den nya boken Dumbing Down: The Crisis of Quality and Equity in a Once-Great School System – and How to Reverse the Trend, utgiven avPalgrave Macmillan, beskriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och verksam som forskare vid IFN och Johan Wennström, fil.dr i statsvetenskap och verksam som forskare vid IFN, Sveriges utbildningskris. De visar hur den svenska skolans problematik har uppstått som en följd av en bristande kunskapssyn i kombination med en illa genomförd marknadisering av skolan. Men de visar också vilka reformer som skulle krävas för att vända trenden. Johan Wennström presenterar slutsatserna i boken.

 

Lärarnas Riksförbund ser med oro på svensk skolas utveckling med sviktande kunskapsresultat, svårigheter att rekrytera till läraryrket och en marknadsutsatt skola som har lett till att det svenska utbildningssystemet har problem. Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, kommer att tala om utvecklingen av svensk skola ur ett lärarperspektiv.

Efter presentationerna följer ett panelsamtal med:

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, forskare vid IFN
Lars Hjälmered, utbildningspolitisk talesperson (M)
Marie Nilsson, ordförande IF Metall
Anne-Marie Pålsson, docent nationalekonomi Lunds universitet och utredare av aktiebolagsformen i skolverksamhet

Samtalet modereras av Eva Malm Öhrström, kommunikationschef IFN.

Här kan du se seminariet i efterhand. På grund av tekniska problem vid inspelningen har dock slutet av panelsamtalet fallit bort. Vi ber om ursäkt för det.