Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Kunskapssynen en av orsakerna till skolans problem

2 juni 2022

Magnus Henrekson, IFN, medverkade i SVT:s debattprogram Sverige möts under onsdagen. Temat var skolan och både marknadsskolan och kunskapssynen, liksom lärarnas villkor, diskuterades under sändningen.

SVT hade valt att sända programmet från Trelleborg där det pågår en politisk debatt om huruvida man ska tillåta etablering av friskolan Internationella Engelska skolan eller inte.  Bland de medverkande fanns kommunpolitiker från Trelleborg, riksdagspolitiker, forskare, skolaktörer och lärare.

Magnus Henrekson argumenterade för att en stor del av skolans problematik har sin grund i en bristande kunskapssyn. När läroplanernas skrivningar om vad som ska läras ut blir alltför otydliga, är det elever som inte kommer från resursstarka miljöer med högutbildade föräldrar som riskerar att missgynnas, sa han.

Se programmet här