Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Forskningen underlättar omställningen

Den hållbara strukturomvandlingen ökar behovet av sakliga underlag och fakta som kan minska risken för felallokerade resurser och beskriva konsekvenserna av lyckade och mindre lyckade initiativ, säger STAFFAN BOHMAN, styrelseordförande för IFN.

OMSTÄLLNINGEN KAN INTE reduceras till att enbart handla om en energiomställning, eller en materialomställning som bland annat tar sig uttryck i satsningen på grönt stål. Staffan Bohman beskriver också den finansiella omställningen där de finansiella marknaderna driver företagsamheten framför sig genom att omallokera pengar till gröna initiativ – något som på sikt kommer att göra det ointressant att investera i ickegröna verksamheter. Han ser också en fjärde beståndsdel i den nödvändiga sociala omställningen:

– Det är kanske den viktigaste omställningen vi har framför oss. Den handlar om att vi alla måste acceptera andra avvägningar än de vi vant oss vid och vilka konsekvenser det för med sig. Det kan gälla sådant som priser på energi och ändrade konsumtionsmönster av såväl varor som tjänster. För att få acceptans för politiska beslut krävs att vi medborgare gradvis ser goda exempel realiseras och kommuniceras, säger Staffan Bohman, och där kommer forskningen in i bilden:

– Forskningen kan leverera underlag och fakta och bidra till helhetsperspektiv på komplicerade frågor. IFN har exempelvis under 2021 presenterat forskning om hur Sverige klarat av tidigare ekonomiska kriser och strukturomvandlingar och därigenom lyft fram både goda och mindre lyckade exempel. IFN kan förse både näringslivet, politiken och andra samhällsaktörer med ett sakligt underlag som hjälper till att göra avvägningarna mellan det som långsiktigt måste göras med det som kortsiktigt inte är så angenämt.

Forskningen spelar också en roll för att minska friktionsförlusterna i samhället, både inom näringslivet och framför allt mellan näringslivet och det omgivande samhället, säger Staffan Bohman och exemplifierar med effekterna av energibristen i Sverige:

– Det svenska näringslivet har haft tillgång till konkurrenskraftig och stabil energi, vilket har varit en enormt stark konkurrensfaktor, och näringslivet har i sin tur varit helt avgörande för välståndsutvecklingen. Utan ett näringsliv som utvecklas väl kommer vi inte att ha någon välståndsutveckling. Den stora omställningen till ett hållbart samhälle börjar och slutar med energifrågan. När vi ska förlita oss på förnyelsebara energislag måste forskning från ett rent nationalekonomiskt perspektiv belysa vad som krävs för att ta riktiga investeringsbeslut och allokera resurser. Då kan politiker ta till sig av ett sakligt underlag producerat av oberoende forskare utan en uppenbar politisk bias. IFN bedriver näringslivsforskning med ett samhällsperspektiv och samhällsforskning med ett näringslivsperspektiv. Båda delarna behövs!

STAFFAN BOHMAN,
STYRELSEORDFÖRANDE, IFN