Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomiska Samfundets Tidskrift

Vad kan tidigare teknologiska genombrott lära oss om IKT–revolutionen?

Artikel på svenska
Referens
Edquist, Harald och Magnus Henrekson (2007). ”Vad kan tidigare teknologiska genombrott lära oss om IKT–revolutionen?”. Ekonomiska Samfundets Tidskrift 60(2), 61–71.

Författare
Harald Edquist, Magnus Henrekson

Ett fåtal teknologiska genombrott har haft en avgörande betydelse både för den långsiktiga tillväxten och för förändringarna i vårt sätt att leva och producera varor och tjänster. En jämförelse mellan hur produktivitetsökningstakten påverkas av introduktionen av ångmaskinen, elektrifieringen och datorerna (IKT) visar både att eftersläpningarna är stora och att mönstret skiljer sig åt. Spridningen av ångmaskinen gick långsammast, men det tog ändå så mycket som 40–50 år för elektrifieringen och IKT-revolutionen att lämna tydliga spår i produktivitetsstatistiken. Produktivitetseffekten inom den IKT-producerande sektorn förefaller dessutom kraftigare än effekten i den sektor som producerade elektriska motorer, även om det inte kan uteslutas att detta delvis förklaras av andra mätmetoder idag än för 100 år sedan.