Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Globaliseringen och eroderingen av den svenska modellen för bolagsstyrning

Artikel på svenska
Referens
Henrekson, Magnus och Ulf Jakobsson (2011). ”Globaliseringen och eroderingen av den svenska modellen för bolagsstyrning”. Ekonomisk Debatt 39(3), 5–20.

Författare
Magnus Henrekson, Ulf Jakobsson

I denna artikel undersöker vi hur den dominerande svenska kontrollmodellen för börsnoterade företag påverkas av globaliseringen av de finansiella marknaderna. Effekterna är flerdimensionella och vi ser ingen konvergens mot en anglosachsisk modell med spritt ägande och ledningsstyre. I stället är det kontrollmodeller utanför den svenska börsen som växer snabbast: utländskt ägande och ägande via private equity. Efter att den svenska börsen kraftigt ökade i betydelse under 1980- och 1990-talen är betydelsen återigen minskande. I stället för att nödvändiga anpassningar av regelverken gjorts för att säkerställa att börsen ska fungera effektivt även under nya omständigheter har en anpassning av ägar- och kontrollstrukturen ägt rum.