Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Industrin inför 80–talet

Bok
Referens
Carlsson, Bo m.fl. (1981). Industrin inför 80–talet. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Bo Carlsson, Johan Örtengren, Petra Lantz, Tomas Pousette, Lars Jagrén, Fredrik Bergholm

Denna studie syftar till att belysa den svenska industrins internationella konkurrenskraft mot bakgrund av de svårigheter som under 1970-talet drabbat den svenska ekonomin.

Hur stora är egentligen strukturproblemen i industrin, och vilka är de? Har debatten i alltför hög grad kommit att röra sig om de s.k. krisbranscherna? Hur har investeringsutvecklingen sett ut de senaste årtiondena, om man tar hänsyn till inte bara materiella utan även immateriella investeringar? Vilka begränsningar kan förhållandena på arbetsmarknaden förväntas utgöra på den industriella tillväxten under 80-talet? Hur är den svenska industrin rustad i tekniskt avseende, särskilt vad gäller elektronik och materialteknik? Vilka är den svenska industrins främsta konkurrensfördelar i dag? Hur ser egentligen framtidsutsikterna ut i de s.k. tillväxtbranscherna, verkstadsindustrin och kemiindustrin? Detta är exempel på frågor som behandlas i studien.