Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld

Bok
Referens
Bakardjieva Engelbrekt, Antonina, Anna Michalski och Lars Oxelheim (red.) (2023). EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld. Europaperspektiv 2023. Stockholm: Santérus Förlag.

Författare
Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim

Detta är den tjugosjätte årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, ekonomi och statskunskap som i denna årgång, ur olika perspektiv, analyserar EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld.

Rysslands invasion av Ukraina 2022 utgör kulmen på en redan pågående utveckling där den världsordning som växte fram efter kalla krigets slut utmanas alltmer. Vad innebär det för EU:s inre och yttre gränser att unionen nu befinner sig i en omvärld som karaktäriseras av militär konflikt och växande strategiska spänningar? Dessa är centrala utmaningar för EU att hantera i en tid av stor osäkerhet och som ställer viktiga frågor på sin spets. Hur omformas den europeiska säkerhetsordningen efter Rysslands invasion av Ukraina? Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen? Vad innebär det geopolitiska skiftet för EU:s energipolitik och för unionen som global handelsmakt? Kan EU upprätthålla sin förmåga att sprida normer bortom sina gränser? Hur har EU:s gränspolitik vuxit fram och hur hanteras spänningen mellan ambitionen om öppna inre gränser och en alltmer strikt bevakning av de yttre gränserna?

Lars Oxelheim

+46 (0)8 665 4527
+46 (0)70 861 9361
lars.oxelheim@ifn.se