Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

De norrländska stålsatsningarna – frälsare eller gökunge?

Utvärdering av de norrländska stålsatsningarna – sammanfattning och slutsatser

Bokkapitel
Referens
Henrekson, Magnus (2024). ”Utvärdering av de norrländska stålsatsningarna – sammanfattning och slutsatser”. I Magnus Henrekson (red.), De norrländska stålsatsningarna – frälsare eller gökunge? (9–37). Stockholm: Samhällsförlaget.

Författare
Magnus Henrekson

Redaktör
Magnus Henrekson

Två enskilda högriskprojekt för att tillverka fossilfritt stål förväntas lägga beslag på drygt 60 procent av den förväntade fördubblingen av svensk elförbrukning fram till 2050. Tillsammans med ett fåtal andra större investeringar för tillverkning av handelsgödsel, fordonsbatterier och vätgas handlar det om att två tredjedelar av en tänkt fördubbling går till några få projekt baserade på teknik som är oprövad i stor skala och där den tekniska utvecklingen är mycket snabb. Särskilt utmärker sig det helstatliga LKAB:s planer på att expandera nedströms i förädlingskedjan genom att tillverka järnsvamp med hjälp av vätgas framställd med fossilfri el.