Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Konkursvåg hotar Sverige

2021-01-29 Dagens Industri
Debatt
Referens
Blix, Mårten och Magnus Henrekson (2021). ”Konkursvåg hotar Sverige”. Dagens Industri, 29 januari.

Författare
Mårten Blix, Magnus Henrekson

Mårten Blix och Magnus Henrekson, IFN, skriver i en debattartikel i Dagens Industri.

Överdriven formalia och kontroller försenar och försvårar stödsystemen till företagen. Många företagare har fått agera bank åt staten i väntan på utlovat stöd och därigenom blivit högt skuldsatta, skriver de:

"Eftersom regeringen har tagit fram fel krispärm går allt i slow motion. Regeringen meddelade den 9 november att permitteringsstödet skulle förlängas, men alla beslut och kontroller på vägen innebär att eventuella pengar inte kommer att utbetalas förrän i slutet på april, dvs. mer än fem månader senare! Istället för breda företagsstöd, som är kostsamma och ineffektiva, borde åtgärderna skyndsamt ha fokuserat på de hårt drabbade branscherna. Nu är det dessvärre för sent att göra om och förenkla stödens grundkonstruktion, men det går fortfarande att med några lätta grepp göra det mindre svårt för småföretagen att överleva. För att pengarna ska nå fram måste regeringen omgående reversera det ökade regelkrånglet och byråkratin."