Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policy Paper No. 40

Tillväxt och entreprenörskap i den svenska välfärdsstaten

Policy Paper
Referens
Eklund, Klas och Magnus Henrekson (2010). ”Tillväxt och entreprenörskap i den svenska välfärdsstaten”. IFN Policy Paper nr 40. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Klas Eklund, Magnus Henrekson

Sedan industrialiseringens genombrott har produktionen och levnadsstandarden mångdubblats i Sverige, samtidigt den ekonomiska tillväxttakten varierat högst betydligt. Exempelvis var tillväxten snabb under 1950- och 60-talen, lägre under 1970- och 80-talen och återigen snabb från senare hälften av 1990-talet.

Syftet med denna uppsats är att analysera förutsättningarna för att företagande och entreprenörskap ska kunna driva på tillväxt och omvandling i en välfärdsstat som den svenska. Samtidigt beskriver vi den svenska ekonomins faktiska tillväxt under senare decennier och hur det ekonomiska tänkandet om drivkrafterna bakom tillväxten utvecklats under denna tid. Vi hävdar att den tidigare dominerade ekonomiska tillväxtteorin – som nästan helt koncentrerade sig på investeringar i realkapital – inte räcker för att analysera tillväxtens utmaningar i en modern, tjänsteorienterad ekonomi som den svenska. Villkoren för produktivt entreprenörskap måste enligt vår mening ges större uppmärksamhet när en ekonomisk politik för långsiktig tillväxt ska utformas.