Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policy Paper No. 55

Vinster och privatiseringar i landet Lagom

Policy Paper
Referens
Henrekson, Magnus och Henrik Jordahl (2012). ”Vinster och privatiseringar i landet Lagom”. IFN Policy Paper nr 55. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Magnus Henrekson, Henrik Jordahl

Sverige sägs vara lagom, men i internationella jämförelser är värderingarna extrema och det politiska klimatet kan skifta mellan ytterligheter. På 70-talet var den privata äganderätten utmanad av löntagarfonderna, i dag driver Sverige privatiseringspolitiken längre än de flesta länder. En sak förenar emellertid dessa polära uppfattningar: ingen av dem förstår den betydelse vinstmotivet har för verksamheter.

Dagens välfärdstjänster handlas på en kvasimarknad, som kännetecknas av privat produktion och offentlig finansiering. När en frånvarande tredje part, skattebetalarna, finansierar alla transaktioner mellan producent och konsument uppstår risk för slöseri och manipulation. De borgerliga politiker som lanserade de privata alternativen verkar inte alls ha förutsett att stora koncerner skulle kunna ta för sig på skattebetalarnas bekostnad.