Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policy Paper No. 59

Kapitalskatterna och företagandet

Policy Paper
Referens
Henrekson, Magnus (2013). ”Kapitalskatterna och företagandet”. IFN Policy Paper nr 59. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Magnus Henrekson

Skattesystemets principer och skatternas struktur och nivå är av central betydelse för ekonomins funktionssätt. Den nationalekonomiska skatteforskningen har också stor omfattning i Sverige. Den domineras dock av frågor som effekter på arbetsutbud, fattigdomsfällor, genusaspekter och effekter på den svarta sektorn.

Den intellektuella grunden för utformningen av svensk företagsbeskattning bygger på modeller där det inte finns någon roll för entreprenörer som kan stå för kopplingen mellan nya affärsidéer och investeringsmöjligheter. Det anses heller inte spela någon roll vem som äger företagen och innovation och förnyelse anses kunna ske inom ramen för de företag som redan finns. Modellerna blir därmed särskilt olämpliga när de appliceras på entreprenörskap och nyföretagande, de kanske svagaste punkterna i Sveriges ekonomi.