Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policy Paper No. 84

Ett rättvist betygssystem i ett nytt skolparadigm

Policy Paper
Referens
Henrekson, Magnus (2018). ”Ett rättvist betygssystem i ett nytt skolparadigm”. IFN Policy Paper nr 84. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Magnus Henrekson

I boken Kunskapssynen och pedagogiken – varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas (Dialogos, 2017), som jag skrivit tillsammans med Inger Enkvist, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren, visar vi att den rådande kunskapssynen och de arbetsformer som denna kunskapssyn implicerar inte är kompatibel med kunskapsmätning och extern examination och därför heller inte med betyg i traditionell mening.

I en skola präglad av en konstruktivistisk och postmodernistisk kunskapssyn och en elevcentrerad pedagogik blir det svårt att mäta kunskap. Den som påstår sig kunna mäta kunskap har tagit sig rätten att definiera vad kunskap är, vilket inte är förenligt med en sådan kunskapssyn. Istället för resultatet betonas processen – eleven deltar i ett pågående ”lärande” snarare än uppnår en viss kunskap.