Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 780

Corporate Distress and Restructuring with Macroeconomic Fluctuations: The Cases of GM and Ford

Rekonstruktion av företag i tider av makroekonomisk turbulens

Working Paper
Referens
Oxelheim, Lars och Clas Wihlborg (2008). ”Corporate Distress and Restructuring with Macroeconomic Fluctuations: The Cases of GM and Ford”. IFN Working Paper nr 780. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Lars Oxelheim, Clas Wihlborg

I denna studie analyserar vi traditionella metoder för att utvärdera ett företags kreditvärdighet och därtill hörande sannolikhet för konkurs med hänsyn tagen till inverkan av makroekonomiska fluktuationer. Vi finner att några metoder försöker beakta dessa fluktuationer på näringsgrensnivå men att inga metoder tar hänsyn till den företagsspecifika inverkan av makroekonomin. Vi hävdar i denna studie att långivare och företagsledare kan få värdefull information om behovet av en rekonstruktion såväl som om bästa formen på densamma genom att på företagsnivå dela upp konkursmåttet på en ”inneboende” och en makroekonomisk del.

Vi visar hur den så kallade Macroeconomic Uncertainty Strategy (MUST)-analysen – som tidigare utvecklats för mätning av företagets makroekonomiska exponering – kan användas för att filtrera ut den makroekonomiska inverkan på mått för ett företags kreditvärdighet. I denna studie tillämpar vi sedan filtreringsförfarandet i en analys av ett sådant mått i form av det klassiska Z-värdet för de amerikanska biltillverkarna Ford och GM för perioden 1996 till 2005.

Tillämpningen av det analysförfarande som utvecklas i studien leder till olika slutsatser för GM och Ford, trots att de båda via låga Z-värden uppvisar snarlikt starka signaler om en förestående konkurs. I fallet Ford synes de makroekonomiska faktorerna systematiskt påverka Z-värdet på ett sätt som gör att en filtrering av dessa faktorers inverkan ger en ljusare bild av Fords överlevnadsmöjligheter. Vi tolkar detta så att Ford bör förbereda sig för att söka skydd från sina fordringsägare i form av en ordnad rekonstruktion (Chapter 11 i amerikansk konkurslagstiftning). För GM:s del visar analysen att nedgången i Z-värdet och därmed en ökad sannolikhet för konkurs inte förklaras av systematisk inverkan av makroekonomiska faktorer utan av ”inneboende” faktorer. Vi tolkar detta så att det i GM:s fall endast finns en liten sannolikhet för att ett likvidationsförfarande (konkursaktion enligt Chapter 7 i den amerikanska konkurslagstiftningen) skall kunna undvikas.

Lars Oxelheim

+46 (0)8 665 4527
+46 (0)70 861 9361
lars.oxelheim@ifn.se