Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 820

Firm Growth, Institutions and Structural Transformation

Politik för omstruktureringar och snabbväxande företag

Working Paper
Referens
Henrekson, Magnus och Dan Johansson (2010). ”Firm Growth, Institutions and Structural Transformation”. IFN Working Paper nr 820. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Magnus Henrekson, Dan Johansson

I denna studie hävdas att olika företags ekonomiska bidrag – oavsett om de är små, unga eller snabbväxande – skall förstås i en vidare kontext präglad av en fortgående process av kreativ förstörelse. Analysen visar att det även i dagens rikaste länder finns en stor potential som kan frigöras genom lämpliga institutionella reformer.

För att vissa företag ska kunna expandera krävs i regel att andra företag krymper eller lägger ned sin verksamhet. Nyetableringar och expansion är spegelbilden till nedläggningar och kontraktion i den process genom vilken produktionsfaktorerna omdirigeras till nya verksamheter. I uppsatsen analyseras vilka institutioner och policyåtgärder som befrämjar strukturomvandling och förnyelse. Särskild vikt läggs vid att studera effekterna på de snabbväxande företagen.

Företagstillväxt betraktas som resultatet av fortlöpande upptäckt och tillämpning av produktiva kunskaper. Snabb företagstillväxt förutsätter samverkan mellan ett antal nyckelfaktorer med olika kompletterande kompetenser, vilka erfordras för att generera och kommersialisera nya affärsidéer. Det institutionella ramverket bestämmer incitamenten för dessa aktörer att förvärva och använda produktiva kunskaper. Vi identifierar ett antal institutioner som stimulerar framväxten av snabbväxande företag och befrämjar en produktiv strukturomvandling. Vi lyfter särskilt fram den nyckelroll som skattesystemet spelar, liksom arbetsmarknadens organisering och hur produktmarknaderna regleras.

En viktig slutsats är att det även i dagens rikaste länder finns en stor outnyttjad potential som kan frigöras genom lämpliga institutionella reformer. Detta betyder dock inte att det finns några snabbverkande universallösningar för att öka antalet snabbväxande företag och påskynda strukturomvandlingen. Enligt analysen i studien handlar det istället om ett batteri av åtgärder över ett brett spektrum.